Институт за електрозаваряване ПАТОН

Изследователският институт на националната академия на науките на Украйна е основан през януари 1934 година по инициатива на инженер Евгений Оскарович Патон на базата на лабораторията по заваряване на комитета за електрозаваряване и катедрата „инженерни съоръжения” на Киевския политехнически институт. Основните научни направления в областта на заваряването, определени от Е. Патон са актуални и днес.
През 1939 година в института се разработва технологията за автоматично заваряване под флюс, а през 1941 година е разработена технология за автоматично заваряване под флюс на бронирани стомани, което се приема за начало на автоматичното заваряване на танкове. През 1942 година е произведен първият изцяло заварен под слой от флюс танк. Благодарение на този високоскоростен метод за автоматично заваряване СССР произвежда по време на Втората световна война повече танкове от всички останали воюващи страни, взети заедно.
През 1944 година институтът предлага технология за изработване на големи листови конструкции по метода на търкаляне чрез заваряване под флюс. Благодарение на използването на този метод са възстановени в най-кратки срокове всички резервоари за нефт, разрушени по време на Втората световна война.
През 1947-1949 година в институт ПАТОН е разработена технология за многодъгово скоростно заваряване на тръби с голям диаметър.
През 1949 година е изпълнена автоматична заварка на вертикалните и хоризонталните шевове на корпуса на доменна пещ по технология, разработена през 1948 година.
През 1951 година чрез технологията и оборудването за електрошлакова заварка на метали с дебелина до 2000 мм са изработени хидротурбини и преси.
През 1952 година е разработено електрошлаковото разтопяване на стоманата. Разработено е и заваряването в защитна среда от въглероден двуокис, което позволява да се механизира производството на стоманени конструкции в съдостроенето на тънко- листни метални конструкции в автомобилната промишленост и т.н.
През 1953 година е въведен в експлоатация най-големия мост в Европа, произведен изцяло чрез заваряване. Той се намира в Киев над река Днепър и 98% от всички шевове, включително и вертикалните, са изпълнени с автоматично заваряване под флюс.
През периода 1950-1960 г. са произведени много различни съоръжения и конструкции в химическата промишленост и хидроенергетиката, използвайки технологии, разработени в института за електрозаваряване ПАТОН.
През 1956 година е създадена опитно-промишлена инсталация за електрошлаково разтопяване,а през 1957 година е създадена инсталация за плазмено-дъгово разтопяване, с което се създава ново направление в електрометалургията.
През 1958 година е създадена инсталация за контактна челна заварка на тънкостенни тръби и релси.
През 1963 година институтът провежда изследвания на заваряване в космическото пространство.
През 1965 година са разработени плазмено-дъговата заварка с променлив ток и импулсната микроплазмена заварка. Тези процеси са използвани за заваряване на алуминиеви корпуси.
През 1969 година е разработен методът мокро механизирано подводно заваряване, който е използван за заваряване на тръбопровод под високо налягане на дълбочина 10 метра по дъното на река Днепър в Днепропетровск. През 1970-1990 година тази технология е развита и използвана за ремонт на корпуси на плавателни съдове, за строителство на морски естакади , пристанищни съоръжения и морски сондажни платформи. В условията на космически вакуум и безтегловност е изпълнена заварка на неръждаема стомана и титанови сплави с помощта на установката „Вулкан”, монтирана на космическия кораб „Съюз-6”. През 1979 година на борда на орбиталната станция „Салют-6” е изпитан изпарител за изследване на термично изпарение и кондензация на материали в космоса. Доказана е възможността за нанасяне на тънкослойни покрития в условията на орбитален полет.
През 1984 година е изпробван универсален инструмент с електронен лъч за заваряване, рязане, запояване и напластяване в открития Космос.
През 1980-1990 година са изработени заваръчни конструкции, разположени в открития Космос.
През февруари 2020 година институтът разработва инструментариум за първата в света операция за отстраняване на голям вътрешен хемангиом на хлороидеята.
Към института за електрозаваряване ПАТОН през 1958 година е създаден заводът за заваръчно оборудване и консумативи . Той произвежда пълна гама професионално заваръчно оборудване и е лидер на този пазар на територията на бившия СССР. Марката ПАТОН последователно завладява нови пазари. Машините се продават в Полша, Франция ,Холандия, Белгия ,Германия ,Испания, Португалия и Великобритания. Всички машини са произведени в Европа от най-висококачествени компоненти. Заваръчното оборудване е с изключителна мултифункционалност, производителност, надеждност и лекота на използване.Консумацията на енергия е ниска. Има пълно съответствие на декларираните параметри с реалните. Поради поддържането на склад на всички оригинални компоненти времето за сервизиране е сведено до минимум.
Заводът е от водещите предприятия за производство на заваръчни консумативи на територията на бившия СССР. Има успешен дългогодишен опит от работа в Украйна и съседните страни с най-големите корабостроителни и кораборемонтни фирми,енергийни,нефтени,газови и металургични комплекси, машиностроителни фирми и строително-монтажни организации. Заводът притежава необходимия комплекс от производствено оборудване и доказани техно-логични процеси,които дават възможност за производство на висококачествени заваръчни консумативи.Към завода има специализирана изпитателна лаборатория, която извършва входящ контрол на суровините,текущ контрол на технологичните процеси и тестове на готова-та продукция.Въведена е система за управление на качеството ISO 9001-2000 .

Категории: Цели

Patonwelding.eu използва бисквитки. View more
Accept